Україна заборонила виселяти орендарів по закінченню терміна дії договору


Україна заборонила виселяти орендарів по закінченню терміна дії договору


Орендарів нерухомості – компанії або людей – не мають права безпардонно виставляти на вулицю після закінчення договорів, заселяючи нових мешканців. Відповідний висновок зробив Верховний суд, розглядаючи справу №3-122гс17.

“У ньому підкреслюється, що переважне право на оренду має той орендар, який досі знімав нерухомість, справно платив за неї і виконував усі умови угоди з власником. Йому може бути відмовлено в продовженні договору оренди лише у разі, якщо житло потрібно для особистих цілей його господареві, або якщо наймач не повідомив власника, що збирається скористатися своїм пріоритетним правом продовжувати займати приміщення. Звичайно, повідомив в тій формі, яка описана в договорі оренди. Це стосується здачі комунальної або державної нерухомості, так знімання житла людьми", – пояснив старший партнер адвокатської компанії "Кравець та партнери" Ростислав Кравець.

Водночас чинне законодавство не забороняє власнику нерухомості підвищувати вартість оренди в порядку, обумовленому договором оренди, визнав юрист, що може послужити як елемент тиску на орендаря житла.

Теги: аренда
^ Вгору